Niek Aink wint fotowedstrijd Botters in Beeld

Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd in het Bottermuseum aan de Havenkade 39 de expositie Botters in Beeld geopend. Deze fototentoonstelling was gekoppeld aan een wedstrijd voor Elburger (amateur-)fotografen en vrijwilligers van de Botterstichting. De wedstrijd levert de Botterstichting Elburg een prachtige seizoenexpositie op. Er is een verscheidenheid aan foto’s te zien, al dan niet bewerkt. Centraal op iedere foto staat Elburgs varend erfgoed, de botter.

Museum buiten en binnen
Jan van Gelder, vrijwilliger en bestuurder van de Botterstichting Elburg, opende de expositie officieel. Hij deed dit door allereerst de organisatoren van de tentoonstelling te bedanken, een samenwerking tussen de werkgroep museum en het PR-team.  Daarna vertelde hij over het Programma Museum Digitaal en het ideaal dat hem voor ogen staat: Documentatiecentrum voor de Botters in Nederland worden. Van Gelder verhaalt over het behoud van de Elburger botters en de historische haven van Elburg en de grote moeite die de bijna 200 vrijwilligers van de Botterstichting hiervoor doen. Ook het behoud van de kennis en kunde van het ‘botteren’ – zoals Jan het noemt – is van groot belang en zo brengt hij de aandacht weer naar het Bottermuseum. “Ons echte museum ligt natuurlijk buiten, in de haven. Maar dit mooie museum is een afspiegeling daarvan. Onze wens is het museum van buiten naar binnen brengen. Dat doen we  bijvoorbeeld door QR-codes in te zetten en deze expositie.”

Jury oordeel
Daarna volgde een vraaggesprek tussen jurylid Marjolein Fikse en Margrieta Kroese van het PR-team van de Botterstichting. Marjolein vertelde in het gesprek dat Ger Hup, Harry Konings en zijzelf verrast waren over de mooie foto’s die waren ingeleverd. Verder legde ze uit hoe er was gejureerd en wat fotografie voor haarzelf betekent.
Ineke Vos en Joke Foppen, beide van de Werkgroep museum, maakten daarna de prijswinnaars bekend. De 1e prijs ging naar Niek Aink met een foto als een prachtig stilleven, in zachte, rustige kleuren en de juiste scherptediepte verhouding volgens de jury. De 2e prijs was voor Hanneke Klijnstra en de 3e prijs ging naar Jan Grolleman. Hierna konden de genodigden de tentoonstelling bewonderen.

Publieksprijs
Er is ook nog een publieksprijs te winnen. Daarvoor kunnen bezoekers tot en met 24 augustus hun stem uitbrengen. Tot en met de Botterdagen in september 2024 zijn de tentoongestelde foto’s te bezichtigen tijdens de openingsuren van het museum (woensdag en zaterdag van 13 – 16.00 uur) of op afspraak. De expositie is mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage vanuit het Centrum voor Cultuur Elburg