“Kijken hoe de vlag erbij hangt”

Ons Nieuws. De pagina waar de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden van de Botterstichting gedeeld worden. Wil je regelmatig weten hoe de vlag erbij hangt? Of wil je graag een oogje in het zeil houden? Dan hebben we naast deze pagina ook nog een Facebookpagina en een Instagrampagina waar we regelmatig iets posten.

Nieuwsberichten

 • Caroline Heerema wint Hanze & Haring wedstrijd van de Botterstichting

  Vrijdag 14 april is in het Botter Museum de expositie ‘Hanze & Haring’ geopend door zeezeiler en tekenaar Jan Wit, tevens exposant van de tentoonstelling ‘50 tekeningen van en rond de restauratie van de EB15’  van afgelopen jaar. De bijbehorende wedstrijd werd gewonnen door Caroline Heerema.

  Het thema Hanze & Haring is bepaald door het Hanzejaar 2023, waar Elburg samen met andere Hanzesteden aan deelneemt. Dertig geboren of getogen Elburgers hebben maandenlang over het thema van het Middeleeuwse handelsnetwerk geschilderd, en ook zijn er meer dan 200 schilderdoekjes op basisscholen in de gemeente Elburg verspreid. 

  Jan Wit feliciteert het museum met deze mooie expositie: “een wisseling van expositie houdt het museum levendig”. Vervolgens werden door jury voorzitter Willem Bultman de aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan de twee dertienjarige deelnemers Dirk van Deutekom en Noa Steenbergen. De jury, verder bestaand uit Jan Wit en Marlies van de Veen, heeft ook de twee winnaars geselecteerd, al kent deze tentoonstelling geen verliezers daar kunst beoordelen subjectief is. 

  De twee die er dan toch uitsprongen “beschikken over een goede techniek en – nog belangrijker – vertellen ook beide het verhaal van de Hanze en haring in hun kunstwerk”. Caroline Heerema en Geertje de Jong hebben respectievelijk de eerste en tweede prijs gewonnen. Alle prijzen bestonden uit waardebonnen van schilderswinkel Zwemmer. Deze prachtige expositie met een dertigtal kunstwerken en een selectie van de schilderijtjes van de basisschoolleerlingen is tot en met 9 september op woensdag- en zaterdagmiddag te bewonderen in het Botter Museum aan de Havenkade 39 in Elburg. Alle betalende bezoekers kunnen tot 17 augustus hun stem uitbrengen op een kunstwerk, waarmee de publieksprijs wordt bepaald, die op 13 oktober wordt uitgereikt.

 • Gelders Restauratie Centrum en Stichting tot behoud van Elburger botters tekenen samenwerkingsovereenkomst

  Elburg, 16 november

  De samenwerking tussen het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en de Stichting tot behoud van Elburger botters (Botterstichting) is een feit. Op 16 november 2022 tekenden de voorzitters van beide organisatie de samenwerkingsovereenkomst op de werf van de Botterstichting in Elburg. Deze samenwerking heeft betrekking op opleiding, het uitwisselen van vakkennis en ondersteuning van elkaars organisaties. 

  Voordat de samenwerking – in bijzijn van de Elburger wethouder Bertus Jeensma en vertegenwoordigers van het Leerbedrijf – werd ondertekend namen beide voorzitters het woord.  Bert Berghoef van het GRC: “Een compliment voor alles wat hier in tientallen jaren is bereikt bij de Botterstichting en binnen het Leerbedrijf. Er kwam een aantal woorden bij me op: behoud, onderhoud en samenwerking. Behoud van historische waarden en dankzij leermeester Cees Leusink en kompanen kunnen jullie de monumentale botters onderhouden en in stand houden. Zonder opleiding kunnen we niet verder. We mogen als Gelders Restauratiecentrum en Botterstichting Elburg samenwerken en mensen de liefde voor het cultureel erfgoed bijbrengen.”

  Voorzitter Henk Walles vertelde daarna dat vandaag een belangrijke dag en een mijlpaal is voor de Botterstichting. “Het begon met de restauratie van de EB24, als dat groepje initiatiefnemers toen niet was begonnen hadden we nu als stichting niet gestaan waar we staan. We hebben 8 botters in de vaart en willen verder uitbouwen. Daar zit altijd een bepaalde spanning in.” Hij refereerde naar mbo-stagiaire Femke Nieuwenhuis, die de jongste generatie vertegenwoordigt: “We zijn heel blij dat jij hier ook bij bent, samen met je leermeester. Het restaureren van de botters is mogelijk dankzij de sterke ondersteuning van de provincie Gelderland, dit maakt ons ook een stabiele en betrouwbare partner. Als Botterstichting werken we vanuit een visie en missie, waarbinnen ondernemerschap een vaste waarde is. We staan voor onze botters en voor onze werf! En zijn blij met de samenwerking met het GRC, maar denken ook op landelijk niveau mee over hoe we Nederlands varend erfgoed – de bruine vloot – moeten beschermen en behouden voor het nageslacht.” 

  Walles refereert hierbij aan het feit dat er niet alleen kansen maar ook bedreigingen zijn voor de Botterwerf: “Denk aan de corona periode waarin het financieel zwaar was. En de huidige zorgen om de ontsluiting van Kruismaten, waarbij plannen zijn om een brug te plaatsen vóór het havenkanaal, funest voor de Botterstichting. En de plannen voor de bouw van een appartementencomplex vlak bij de werf. We hebben nu onze eigen kennis om de botters te onderhouden; vrijwilligers leren van de scheepstimmerman en leermeester. Het Leerproject is hierbij cruciaal voor onze stichting, die overigens beeldbepalend is voor Elburg!”

  Nut en noodzaak van de samenwerking
  Beide organisaties werken aan overdracht van kennis en kunde op het gebied van restauratietechnieken. Deze samenwerking is gericht op kennisuitwisseling, ontmoeting en ondersteuning van elkaars organisaties. Beide partijen organiseren gastlessen en helpen elkaar over en weer bij het opleiden van mbo-stagiairs binnen de ambachtelijke houtbewerking. Ook helpen ze elkaar met het vinden van restauratieobjecten ten behoeve van het (varend) erfgoed in Gelderland.

  Over de samenwerkende organisatiesHet Gelders Restauratie Centrum is gevestigd in Velpen in 2012 in het leven geroepen door de provincie Gelderland. Het GRC biedt erkende cursussen en opleidingen en wil een ontmoetingsplaats zijn voor iedereen die belang hecht aan instandhouding van gebouwd cultureel erfgoed in Gelderland. Het GRC werkt nauw samen met Monumentenwacht Gelderland, provincie, cultuurhistorische organisaties, beroepsonderwijs, bedrijfsleven en opdrachtgevers.

  De Stichting tot behoud van de Elburger botters zet zich sinds 1975 in om het cultuurhistorisch varend erfgoed, de kennis van de bouw en restauratie van vissersschepen en de historische binnenhaven in ere te herstellen, te behouden en levend te houden. Op 28 februari 2011 startte het Leerbedrijf met de restauratie van de EB 29. Sindsdien voeren leermeesters samen met stagiares restauraties uit van, soms zelfs gezonken, botters. Daarmee zijn al een aantal historische varende monumenten van de ondergang gered en is onze geschiedenis bewaard gebleven voor latere generaties. Provincie Gelderland ondersteunt deze stichting vanaf het begin. 

  https://geldersrestauratiecentrum.nl
 • Rabo Clubsupport actie 2022


  Vanaf 5 tot 27 september kon je weer je stem uitbrengen voor de Rabo Clubsupport actie. Met berichten in de nieuwsbrief, via de Rabosponsoractie website en met behulp van posters met daarop onze vrijwilligers afgebeeld aan boord van de EB 15, hebben we als PR-team geprobeerd om stemmen te winnen voor de goede zaak.

  En wat hebben we samen ons best gedaan! We hebben het geweldige bedrag van 2.171,34 euro binnengehaald! Een super resultaat, want in 2021 was dat nog 628 euro en in 2020 346 euro… 

  Voor iedereen die zelf gestemd heeft en anderen heeft overgehaald dat ook te doen: BEDANKT!!!

 • Rabobank ClubSupport!
 • Botterdagen 2022

  Elburg – Jaarlijks, in het tweede weekend van september, kun je in Elburg drie dagen lang meer dan 60 vissersschepen bewonderen. De haven ligt dan vol prachtige schepen die zo’n 100 jaar eerder voor de Zuiderzee visserij gebruikt werden. Van botters tot aken, van spekbakken tot punters, allerlei varende monumenten uit de voormalige Zuiderzeeplaatsen zijn aanwezig.  

  Het zijn geen vissers meer, maar ‘vrijwillige’ zeelui die vol trots hun schepen tonen aan de belangstellenden die langs de haven lopen. Dit weekend begint met de traditionele en sfeervolle vlootschouw op donderdagavond. Op vrijdag is het Veluwemeer decor voor de Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd; een strijd tussen 50 botters en 50 bedrijven om de eerste prijs en de eeuwige roem…. En het weekend wordt afgesloten op zaterdag met een dag waarop heel Elburg bruist van de activiteiten en bezoekers.

  Vlootschouw en spiegelgevecht
  De Botterdagen gaan voor de Elburger Botterstichting al op donderdagavond 8 september rond 19.00 uur van start met een vlootschouw, die voor de werf afgenomen wordt vanaf de Coby. Nadat alle botters weer binnen zijn, is het tijd voor een spektakel van jewelste, meerdere botters zullen betrokken zijn bij een spiegelgevecht met bijzondere effecten. Daarna kan het publiek dansen in feesttent het ‘Blinde Peerd’, bij de Loswal. Daar zullen twee dj’s draaien en toegang is gratis.

  Wedstrijddag
  Vrijdag 9 september is een unieke dag; dan wordt namelijk voor de 25e keer de Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd gehouden.  Voorzitter Henk Walles vertelt hierover: “In 1996 is de Botterstichting Elburg met bijna 20 botters gestart om de eerste zeilwedstrijd voor bedrijven te organiseren. Ook toen hadden wij een prachtige locatie aan de haven. Het bedrijfspand van Aannemingsbedrijf Lipke, werd in die beginjaren omgetoverd tot een knusse en gezellige bruine kroeg met ‘ontbijtzaal’. Dat het concept succesvol was bleek uit de jaarlijks toenemende aanmeldingen voor deze Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd. De afgelopen tien jaren heeft dat steevast geleid tot een wachtlijst voor bedrijven als het maximum aantal van 50 deelnemende botters werd overschreden. Ook deze jubileumeditie is dat weer het geval!”

  Na een goed ontbijt en het palaver zullen de schippers en deelnemers hun wedstrijdschip op zoeken. Rond 9.30 uur vaart de bottervloot de haven uit richting het wedstrijdgebied. Dit ligt iets voorbij de Bremerbergse Hoek ter hoogte van de dijk tussen Elburg en Harderwijk. De dijk biedt liefhebbers een perfecte plek om de wedstrijd tussen de 50 botters vanaf de kant te volgen, een spectaculair gezicht! De wedstrijd start om 12.30 uur en duurt een uur of drie. Na de finish wordt er door de vloot weer koers gezet naar de Elburger haven, waar de platbodems vanaf 16.00 uur worden verwacht. De prijsuitreiking vindt aansluitend voor de deelnemers plaats in uitspanning het ‘Blinde Peerd’.  Vanaf 16 uur zal er ook een dweilorkest aan de haven spelen. Tijdens de koopavond zal dit orkest in de binnenstad te horen zijn. Dit wordt de ondernemers en het publiek aangeboden door de Botterstichting ter ere van de 25e bedrijvenwedstrijd! De feesttent is op vrijdagavond gesloten.

  Varen voor iedereen
  Op zaterdag 10 september komen jong en oud aan bod om mee te doen met de botterdagen! Vanuit de havenkom kunnen de hele dag bottertochtjes worden gemaakt, de kaartverkoop gebeurt vanaf de ‘Botterkarre’. Ook het museum is de hele dag geopend, hier kan men alles te weten komen over de boeiende geschiedenis van de Zuiderzee, de restauratie van de EB15, de botters en de visserijtechnieken. Dit is bovendien de laatste kans om de tijdelijke tentoonstelling van kunstschilder, tekenaar en boven alles zeilliefhebber Jan Wit te zien. Vanaf 20.00 uur wordt het weekend afgesloten in de feesttent het ‘Blinde Peerd’, met een optreden van de coverband ‘UNITE’. De kaartverkoop voor deze avond is geweest, maar houd Facebook of Instagram van @botterselburg in de gaten, wie weet zijn er nog wat kaarten beschikbaar!

 • Botterdagen 2022

  Schrijf je nu in voor de bedrijvenwedstrijd tijdens de Botterdagen!

  Elk jaar, in het tweede weekend van september, kun je in Elburg drie dagen lang meer dan 60 vissersschepen bewonderen. De haven ligt bomvol prachtige schepen die zo’n 100 jaar eerder op de Zuiderzee gebruikt werden voor de visserij. Op vrijdag wordt op het Veluwemeer de Elburger Bedrijvenwedstrijd gehouden. Een wedstrijd met 50 botters en 50 bedrijven die de strijd met elkaar aangaan om de eerste prijs en eeuwige roem.

  Meer informatie op onze website https://botterselburg.nl/bedrijvenwedstrijd/

 • Tewaterlating EB 15

  Eindelijk was daar het moment! De EB 15 mocht het water in onder het toeziend oog van vele mensen. Een stralende dag, goede sfeer en een trotse Botterstichting. Kijk maar mee: https://www.youtube.com/shorts/QhHYmOI2YSs

  https://www.youtube.com/watch?v=AnP4WL1YuEU

 • ‘De Duveltjes’

  In 2018 is een groep van 11- en 12 jarigen begonnen met de Jeugdopleiding van de Botterstichting, met als doel later zelf op een botter te kunnen varen. De jeugd heeft de toekomst en dat geld ook voor de Botterstichting. Gelukkig is er belangstelling van de jeugd en zij noemen zich de duveltjes, elke woensdagavond werken zij op de werf onder leiding van Herman Troost.

  Om herkenbaar te zijn kwam Bram van Loo met een mooie groepsnaam, ‘De Duveltjes’. Hiermee wordt de link gelegd met het kacheltje aan boord van een botter.
  In dezelfde tijd kwam de in slechte staat verkerende botter EB 15 in de loods te liggen om volledig gerestaureerd te worden. Elke woensdag zagen de jongens de vorderingen van de renovatie. Ze leerden de onderdelen van het schip herkennen en hebben er veel plezier aan beleefd. Het werd ook een beetje hún botter en zo ontstond het idee om een duveltje te schenken aan ‘hun’ botter als die klaar zou zijn. De jeugd is op strooptocht gegaan en kreeg van ‘ome’ Hans van de Pol een roestig duveltje geschonken. Op de onderhoud-avonden is het duveltje ontroest en in de kachelpoets gezet, hij ziet er weer geweldig uit! Al vóór de tewaterlating van de EB 15, op 23 april, hebben de jongens het duveltje in de EB 15 geplaatst, zodat ze echt aandacht kregen voor al het werk wat ze verzetten samen op de Botterwerf!

  Dit is te zien in de video die opgenomen werd door Henk Stappenbeld.

  De groep is nog op zoek naar nieuwe leden om de groep uit te breiden, een supergezellige groep die ook aan de inwendige mens denkt want na afloop worden er frikadellen gebakken en er word lol gemaakt.

  https://www.youtube.com/watch?v=Z9ns88hSBgI&t=124s
 • Open brief over de oprichting van de Stichting tot behoud laatste Vischrookerij

  In de afgelopen weken is er al veel gezegd en geschreven over de officiële aanvraag die
  de nieuwe Stichting tot behoud van de laatste Vischrookerij heeft ingediend om het
  gebouw aan de Havenkade (tegenover de botterwerf), waarin voorheen de palingrokerij
  van de familie Van Triest was gevestigd, aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  Via deze open brief informeren wij u graag over onze stappen en de beweegredenen
  daarvoor.

 • Plezier met eigen vloot

  Regelmatig gaan onze vrijwilligers op donderdagavond een onderling wedstrijdje varen op het Drontermeer net achter de strekdam. Met elkaar en tegen elkaar. Na het harde werken aan en op de botters zijn er ook momenten om te genieten van onze vloot en gezellig met je medevrijwilligers te ontspannen. Over de wedstrijden is van alles over te vertellen; wie is de beste schipper, wat is het snelste schip en hoe vaar je als eerste over de finishlijn. Maar dat gaan we niet doen! Dat blijft het geheim van de schipper. Wel delen we wat sfeerplaatjes, misschien twijfel je nog of je ook wil gaan varen op een botter, nou na het zien van deze beelden…