“Kijken hoe de vlag erbij hangt”

Ons Nieuws. De pagina waar de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden van de Botterstichting gedeeld worden. Wil je regelmatig weten hoe de vlag erbij hangt? Of wil je graag een oogje in het zeil houden? Dan hebben we naast deze pagina ook nog een Facebookpagina en een Instagrampagina waar we regelmatig iets posten.

Nieuwsberichten

 • Rabobank ClubSupport!
 • Botterdagen 2022

  Elburg – Jaarlijks, in het tweede weekend van september, kun je in Elburg drie dagen lang meer dan 60 vissersschepen bewonderen. De haven ligt dan vol prachtige schepen die zo’n 100 jaar eerder voor de Zuiderzee visserij gebruikt werden. Van botters tot aken, van spekbakken tot punters, allerlei varende monumenten uit de voormalige Zuiderzeeplaatsen zijn aanwezig.  

  Het zijn geen vissers meer, maar ‘vrijwillige’ zeelui die vol trots hun schepen tonen aan de belangstellenden die langs de haven lopen. Dit weekend begint met de traditionele en sfeervolle vlootschouw op donderdagavond. Op vrijdag is het Veluwemeer decor voor de Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd; een strijd tussen 50 botters en 50 bedrijven om de eerste prijs en de eeuwige roem…. En het weekend wordt afgesloten op zaterdag met een dag waarop heel Elburg bruist van de activiteiten en bezoekers.

  Vlootschouw en spiegelgevecht
  De Botterdagen gaan voor de Elburger Botterstichting al op donderdagavond 8 september rond 19.00 uur van start met een vlootschouw, die voor de werf afgenomen wordt vanaf de Coby. Nadat alle botters weer binnen zijn, is het tijd voor een spektakel van jewelste, meerdere botters zullen betrokken zijn bij een spiegelgevecht met bijzondere effecten. Daarna kan het publiek dansen in feesttent het ‘Blinde Peerd’, bij de Loswal. Daar zullen twee dj’s draaien en toegang is gratis.

  Wedstrijddag
  Vrijdag 9 september is een unieke dag; dan wordt namelijk voor de 25e keer de Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd gehouden.  Voorzitter Henk Walles vertelt hierover: “In 1996 is de Botterstichting Elburg met bijna 20 botters gestart om de eerste zeilwedstrijd voor bedrijven te organiseren. Ook toen hadden wij een prachtige locatie aan de haven. Het bedrijfspand van Aannemingsbedrijf Lipke, werd in die beginjaren omgetoverd tot een knusse en gezellige bruine kroeg met ‘ontbijtzaal’. Dat het concept succesvol was bleek uit de jaarlijks toenemende aanmeldingen voor deze Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd. De afgelopen tien jaren heeft dat steevast geleid tot een wachtlijst voor bedrijven als het maximum aantal van 50 deelnemende botters werd overschreden. Ook deze jubileumeditie is dat weer het geval!”

  Na een goed ontbijt en het palaver zullen de schippers en deelnemers hun wedstrijdschip op zoeken. Rond 9.30 uur vaart de bottervloot de haven uit richting het wedstrijdgebied. Dit ligt iets voorbij de Bremerbergse Hoek ter hoogte van de dijk tussen Elburg en Harderwijk. De dijk biedt liefhebbers een perfecte plek om de wedstrijd tussen de 50 botters vanaf de kant te volgen, een spectaculair gezicht! De wedstrijd start om 12.30 uur en duurt een uur of drie. Na de finish wordt er door de vloot weer koers gezet naar de Elburger haven, waar de platbodems vanaf 16.00 uur worden verwacht. De prijsuitreiking vindt aansluitend voor de deelnemers plaats in uitspanning het ‘Blinde Peerd’.  Vanaf 16 uur zal er ook een dweilorkest aan de haven spelen. Tijdens de koopavond zal dit orkest in de binnenstad te horen zijn. Dit wordt de ondernemers en het publiek aangeboden door de Botterstichting ter ere van de 25e bedrijvenwedstrijd! De feesttent is op vrijdagavond gesloten.

  Varen voor iedereen
  Op zaterdag 10 september komen jong en oud aan bod om mee te doen met de botterdagen! Vanuit de havenkom kunnen de hele dag bottertochtjes worden gemaakt, de kaartverkoop gebeurt vanaf de ‘Botterkarre’. Ook het museum is de hele dag geopend, hier kan men alles te weten komen over de boeiende geschiedenis van de Zuiderzee, de restauratie van de EB15, de botters en de visserijtechnieken. Dit is bovendien de laatste kans om de tijdelijke tentoonstelling van kunstschilder, tekenaar en boven alles zeilliefhebber Jan Wit te zien. Vanaf 20.00 uur wordt het weekend afgesloten in de feesttent het ‘Blinde Peerd’, met een optreden van de coverband ‘UNITE’. De kaartverkoop voor deze avond is geweest, maar houd Facebook of Instagram van @botterselburg in de gaten, wie weet zijn er nog wat kaarten beschikbaar!

 • Botterdagen 2022

  Schrijf je nu in voor de bedrijvenwedstrijd tijdens de Botterdagen!

  Elk jaar, in het tweede weekend van september, kun je in Elburg drie dagen lang meer dan 60 vissersschepen bewonderen. De haven ligt bomvol prachtige schepen die zo’n 100 jaar eerder op de Zuiderzee gebruikt werden voor de visserij. Op vrijdag wordt op het Veluwemeer de Elburger Bedrijvenwedstrijd gehouden. Een wedstrijd met 50 botters en 50 bedrijven die de strijd met elkaar aangaan om de eerste prijs en eeuwige roem.

  Meer informatie op onze website https://botterselburg.nl/bedrijvenwedstrijd/

 • Tewaterlating EB 15

  Eindelijk was daar het moment! De EB 15 mocht het water in onder het toeziend oog van vele mensen. Een stralende dag, goede sfeer en een trotse Botterstichting. Kijk maar mee: https://www.youtube.com/shorts/QhHYmOI2YSs

  https://www.youtube.com/watch?v=AnP4WL1YuEU

 • ‘De Duveltjes’

  In 2018 is een groep van 11- en 12 jarigen begonnen met de Jeugdopleiding van de Botterstichting, met als doel later zelf op een botter te kunnen varen. De jeugd heeft de toekomst en dat geld ook voor de Botterstichting. Gelukkig is er belangstelling van de jeugd en zij noemen zich de duveltjes, elke woensdagavond werken zij op de werf onder leiding van Herman Troost.

  Om herkenbaar te zijn kwam Bram van Loo met een mooie groepsnaam, ‘De Duveltjes’. Hiermee wordt de link gelegd met het kacheltje aan boord van een botter.
  In dezelfde tijd kwam de in slechte staat verkerende botter EB 15 in de loods te liggen om volledig gerestaureerd te worden. Elke woensdag zagen de jongens de vorderingen van de renovatie. Ze leerden de onderdelen van het schip herkennen en hebben er veel plezier aan beleefd. Het werd ook een beetje hún botter en zo ontstond het idee om een duveltje te schenken aan ‘hun’ botter als die klaar zou zijn. De jeugd is op strooptocht gegaan en kreeg van ‘ome’ Hans van de Pol een roestig duveltje geschonken. Op de onderhoud-avonden is het duveltje ontroest en in de kachelpoets gezet, hij ziet er weer geweldig uit! Al vóór de tewaterlating van de EB 15, op 23 april, hebben de jongens het duveltje in de EB 15 geplaatst, zodat ze echt aandacht kregen voor al het werk wat ze verzetten samen op de Botterwerf!

  Dit is te zien in de video die opgenomen werd door Henk Stappenbeld.

  De groep is nog op zoek naar nieuwe leden om de groep uit te breiden, een supergezellige groep die ook aan de inwendige mens denkt want na afloop worden er frikadellen gebakken en er word lol gemaakt.

  https://www.youtube.com/watch?v=Z9ns88hSBgI&t=124s
 • Open brief over de oprichting van de Stichting tot behoud laatste Vischrookerij

  In de afgelopen weken is er al veel gezegd en geschreven over de officiële aanvraag die
  de nieuwe Stichting tot behoud van de laatste Vischrookerij heeft ingediend om het
  gebouw aan de Havenkade (tegenover de botterwerf), waarin voorheen de palingrokerij
  van de familie Van Triest was gevestigd, aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  Via deze open brief informeren wij u graag over onze stappen en de beweegredenen
  daarvoor.

 • Save the Date! 23 april 2022

  Eindelijk is het zo ver; de EB 15 gaat te water! Op 23 april 2022 tijdens onze open dag is deze officiële tewaterlating natuurlijk het hoogtepunt. Maar er is die dag nog veel meer te doen op en rond de Botterwerf, daarover binnenkort meer informatie. Zet 23 april alvast in je agenda!

 • Beleef Elburg!

  Elburgse musea op film vastgelegd

  Dit jaar was voor de Elburgse musea wederom een lastige tijd. De eerste vijf maanden van het jaar waren de musea voor een tweede keer verplicht gesloten en dus werden bezoekersinkomsten gemist, evenementen en tentoonstellingen werden verschoven of afgelast. Maar bij de pakken neergezeten werd er allerminst. Dankzij een subsidie van de gemeente Elburg kon in elk van de tien musea afgelopen jaar een promotiefilm worden opgenomen. Deze filmpjes zijn inmiddels op de website van Bezoek-Elburg te zien. 

  Het lokale communicatiebureau Bureau Hanze werd door de musea in de arm genomen om inhoudelijk mee te denken over de boodschap en het proces te begeleiden. Colin Pelleboer (eigenaar): ‘Juist in deze tijd is het belangrijk ook online zichtbaar te zijn en potentiële bezoekers een goed beeld te geven van je museum. De video’s zijn gefilmd vanuit het perspectief van de bezoeker en geven een uniek inkijkje alle musea. Daarnaast geeft het in korte tijd een mooi sfeerbeeld van elk museum.’

  Wilma Seijbel (Nationaal Orgelmuseum, voorzitter van de werkgroep PR van de gezamenlijke musea): ‘We zijn bijzonder blij met het eindresultaat. De films geven aan de ‘technische’ informatie over de musea op Bezoek-Elburg (openingstijden, adres, korte inhoudsbeschrijving van de collectie) een extra dimensie. Hopelijk worden hierdoor nog veel meer mensen verleid om een bezoek aan Elburg en de musea te brengen, want als je een dagje uit bent wil je ook weten wat er zoal te beleven valt. Nu kunnen mensen vanuit hun huis of vakantieadres alvast een eerste impressie krijgen en al van tevoren plannen maken.’

  Het filmproject is een van de eerste zichtbare uitingen waarmee de Stichting Museumstad Elburg naar buiten wil treden. De stichting werd een aantal jaren geleden opgericht met het doel om als Elburgse musea meer te gaan samenwerken en elkaar zo te versterken. Zo loopt momenteel bijvoorbeeld ook een gezamenlijke wintercampagne via Visit Veluwe  – betaald door een subsidie die vanuit de stichting is aangevraagd bij een landelijk (corona)fonds.

  De musea die in het collectief samenwerken zijn: Museum Elburg, Nationaal Orgelmuseum, Museum Sjoel Elburg, Museumsmederij ‘De Hoefhamer’, Bakkersmolen ‘De Tijd’, de Visafslag, de Groene Kruidhof, Artilleriemuseum, Museum Korps Rijdende Artillerie en de Botterstichting.

 • Rabobank ClubSupport

  De Botterstichting heeft het mooie bedrag van €628,16 ontvangen dankzij de ClubSupport actie. Geweldig dat zoveel vrijwilligers en andere liefhebbers digitaal op onze stichting hebben gestemd. Allemaal heel hartelijk bedankt voor jullie stemmen. Het bedrag wordt gebruikt voor de restauratie van de botter EB 15.

 • Winteronderhoud weer van start

  De eerste twee botters staan weer binnen. De EB 17 en de EB 68 worden flink onder handen genomen door onze vrijwilligers. Zodat ze in goede conditie blijven, en volgend vaarseizoen weer vele tochten kunnen gaan maken.