“Kijken hoe de vlag erbij hangt”

Ons Nieuws. De pagina waar de laatste nieuwtjes en wetenswaardigheden van de Botterstichting gedeeld worden. Wil je regelmatig weten hoe de vlag erbij hangt? Of wil je graag een oogje in het zeil houden? Dan hebben we naast deze pagina ook nog een Facebookpagina en een Instagrampagina waar we regelmatig iets posten.

Nieuwsberichten

 • Tewaterlating EB 15

  Eindelijk was daar het moment! De EB 15 mocht het water in onder het toeziend oog van vele mensen. Een stralende dag, goede sfeer en een trotse Botterstichting. Kijk maar mee: https://www.youtube.com/shorts/QhHYmOI2YSs

  https://www.youtube.com/watch?v=AnP4WL1YuEU

 • ‘De Duveltjes’

  In 2018 is een groep van 11- en 12 jarigen begonnen met de Jeugdopleiding van de Botterstichting, met als doel later zelf op een botter te kunnen varen. De jeugd heeft de toekomst en dat geld ook voor de Botterstichting. Gelukkig is er belangstelling van de jeugd en zij noemen zich de duveltjes, elke woensdagavond werken zij op de werf onder leiding van Herman Troost.

  Om herkenbaar te zijn kwam Bram van Loo met een mooie groepsnaam, ‘De Duveltjes’. Hiermee wordt de link gelegd met het kacheltje aan boord van een botter.
  In dezelfde tijd kwam de in slechte staat verkerende botter EB 15 in de loods te liggen om volledig gerestaureerd te worden. Elke woensdag zagen de jongens de vorderingen van de renovatie. Ze leerden de onderdelen van het schip herkennen en hebben er veel plezier aan beleefd. Het werd ook een beetje hún botter en zo ontstond het idee om een duveltje te schenken aan ‘hun’ botter als die klaar zou zijn. De jeugd is op strooptocht gegaan en kreeg van ‘ome’ Hans van de Pol een roestig duveltje geschonken. Op de onderhoud-avonden is het duveltje ontroest en in de kachelpoets gezet, hij ziet er weer geweldig uit! Al vóór de tewaterlating van de EB 15, op 23 april, hebben de jongens het duveltje in de EB 15 geplaatst, zodat ze echt aandacht kregen voor al het werk wat ze verzetten samen op de Botterwerf!

  Dit is te zien in de video die opgenomen werd door Henk Stappenbeld.

  De groep is nog op zoek naar nieuwe leden om de groep uit te breiden, een supergezellige groep die ook aan de inwendige mens denkt want na afloop worden er frikadellen gebakken en er word lol gemaakt.

  https://www.youtube.com/watch?v=Z9ns88hSBgI&t=124s
 • Open brief over de oprichting van de Stichting tot behoud laatste Vischrookerij

  In de afgelopen weken is er al veel gezegd en geschreven over de officiële aanvraag die
  de nieuwe Stichting tot behoud van de laatste Vischrookerij heeft ingediend om het
  gebouw aan de Havenkade (tegenover de botterwerf), waarin voorheen de palingrokerij
  van de familie Van Triest was gevestigd, aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  Via deze open brief informeren wij u graag over onze stappen en de beweegredenen
  daarvoor.

 • Save the Date! 23 april 2022

  Eindelijk is het zo ver; de EB 15 gaat te water! Op 23 april 2022 tijdens onze open dag is deze officiële tewaterlating natuurlijk het hoogtepunt. Maar er is die dag nog veel meer te doen op en rond de Botterwerf, daarover binnenkort meer informatie. Zet 23 april alvast in je agenda!

 • Beleef Elburg!

  Elburgse musea op film vastgelegd

  Dit jaar was voor de Elburgse musea wederom een lastige tijd. De eerste vijf maanden van het jaar waren de musea voor een tweede keer verplicht gesloten en dus werden bezoekersinkomsten gemist, evenementen en tentoonstellingen werden verschoven of afgelast. Maar bij de pakken neergezeten werd er allerminst. Dankzij een subsidie van de gemeente Elburg kon in elk van de tien musea afgelopen jaar een promotiefilm worden opgenomen. Deze filmpjes zijn inmiddels op de website van Bezoek-Elburg te zien. 

  Het lokale communicatiebureau Bureau Hanze werd door de musea in de arm genomen om inhoudelijk mee te denken over de boodschap en het proces te begeleiden. Colin Pelleboer (eigenaar): ‘Juist in deze tijd is het belangrijk ook online zichtbaar te zijn en potentiële bezoekers een goed beeld te geven van je museum. De video’s zijn gefilmd vanuit het perspectief van de bezoeker en geven een uniek inkijkje alle musea. Daarnaast geeft het in korte tijd een mooi sfeerbeeld van elk museum.’

  Wilma Seijbel (Nationaal Orgelmuseum, voorzitter van de werkgroep PR van de gezamenlijke musea): ‘We zijn bijzonder blij met het eindresultaat. De films geven aan de ‘technische’ informatie over de musea op Bezoek-Elburg (openingstijden, adres, korte inhoudsbeschrijving van de collectie) een extra dimensie. Hopelijk worden hierdoor nog veel meer mensen verleid om een bezoek aan Elburg en de musea te brengen, want als je een dagje uit bent wil je ook weten wat er zoal te beleven valt. Nu kunnen mensen vanuit hun huis of vakantieadres alvast een eerste impressie krijgen en al van tevoren plannen maken.’

  Het filmproject is een van de eerste zichtbare uitingen waarmee de Stichting Museumstad Elburg naar buiten wil treden. De stichting werd een aantal jaren geleden opgericht met het doel om als Elburgse musea meer te gaan samenwerken en elkaar zo te versterken. Zo loopt momenteel bijvoorbeeld ook een gezamenlijke wintercampagne via Visit Veluwe  – betaald door een subsidie die vanuit de stichting is aangevraagd bij een landelijk (corona)fonds.

  De musea die in het collectief samenwerken zijn: Museum Elburg, Nationaal Orgelmuseum, Museum Sjoel Elburg, Museumsmederij ‘De Hoefhamer’, Bakkersmolen ‘De Tijd’, de Visafslag, de Groene Kruidhof, Artilleriemuseum, Museum Korps Rijdende Artillerie en de Botterstichting.

 • Rabobank ClubSupport

  De Botterstichting heeft het mooie bedrag van €628,16 ontvangen dankzij de ClubSupport actie. Geweldig dat zoveel vrijwilligers en andere liefhebbers digitaal op onze stichting hebben gestemd. Allemaal heel hartelijk bedankt voor jullie stemmen. Het bedrag wordt gebruikt voor de restauratie van de botter EB 15.

 • Winteronderhoud weer van start

  De eerste twee botters staan weer binnen. De EB 17 en de EB 68 worden flink onder handen genomen door onze vrijwilligers. Zodat ze in goede conditie blijven, en volgend vaarseizoen weer vele tochten kunnen gaan maken.

 • Afsluiting van een bijzonder vaarseizoen

  Begin oktober waren we uitgenodigd voor een leuke klus voor Rijkswaterstaat. Met 7 botters de hele dag varen op de Publieksdag Reevesluis. Heen en weer door de nieuwe Reevesluis. En weer heen en weer, en weer heen en weer! Een lekker weertje, enthousiaste gasten aan boord en tevreden vrijwilligers. Een hele fijne afsluiter van het door corona lastige vaarseizoen, en hoop op volgend jaar veel mooie tochten te mogen maken. Met net zulke blije en vrolijke gasten als vandaag.

  https://www.dedrontenaar.nl/nieuws/algemeen/242357/publiek-waardeert-bottertocht-door-nieuwe-sluis-historie-en-toe

 • Plezier met eigen vloot

  Regelmatig gaan onze vrijwilligers op donderdagavond een onderling wedstrijdje varen op het Drontermeer net achter de strekdam. Met elkaar en tegen elkaar. Na het harde werken aan en op de botters zijn er ook momenten om te genieten van onze vloot en gezellig met je medevrijwilligers te ontspannen. Over de wedstrijden is van alles over te vertellen; wie is de beste schipper, wat is het snelste schip en hoe vaar je als eerste over de finishlijn. Maar dat gaan we niet doen! Dat blijft het geheim van de schipper. Wel delen we wat sfeerplaatjes, misschien twijfel je nog of je ook wil gaan varen op een botter, nou na het zien van deze beelden…

 • Botter bedrijvenwedstrijd afgelast

  Na zorgvuldige afweging zijn wij als Botterstichting Elburg tot de voor iedereen teleurstellende conclusie gekomen dat het voor ons als vrijwilligersorganisatie niet verantwoord is de Botterbedrijvenwedstrijd en de daarmee samenhangende activiteiten, voor dit jaar door te laten gaan. De belangrijkste reden is dat we niet voor honderd procent de veiligheid en gezondheid van de gasten, de overige bezoekers van het evenement en van de vele vrijwilligers van de Botterstichting, kunnen garanderen.

  Uiteraard hebben wij als organisator ook onderzocht wat er binnen de beperkende maatregelen tóch mogelijk zou zijn en hebben wij alle alternatieven afgewogen. De uitkomst daarvan is dat wij vooral met het in acht nemen van de 1.5 meter maatregel, het evenement met  bijbehorend programma niet kunnen aanbieden op de manier die u zo van ons bent gewend; “gastvrij,  met optimaal plezier”. Ook de optie ‘testen voor toegang’ vinden wij niet passen in de gemoedelijke sfeer die de Botterbedrijvenwedstrijd en het hele Botterweekend zo eigen is. Dat is nog afgezien van de vele extra organisatorische uitdagingen die deze optie voor onze vrijwilligersorganisatie zou meebrengen. Bovendien biedt deze mogelijkheid ook geen absolute zekerheid dat er toch geen overdracht van het virus plaatsvindt met een eventuele ‘coronabrandhaard’ als gevolg.

  Wij vinden het ongelooflijk spijtig dat we voor de tweede keer op rij ons geweldige Botterevenement moeten annuleren. Samen met u hadden wij niets liever gezien dan de Elburger haven vol met historische schepen en blije gezichten van u als gasten aan boord van alle botters.

  Hopelijk is de situatie volgend jaar anders en kunnen wij als Botterstichting dan extra uitpakken en de  25eBotterbedrijvenwedstrijd !!  wél organiseren. Natuurlijk wordt u daarvoor weer uitgenodigd.

  Wij begrijpen dat u mogelijk teleurgesteld bent, maar tegelijk hopen we op uw begrip voor deze ontzettend lastige beslissing.

  Namens het bestuur van de Botterstichting