Leerbedrijf leidt na 12,5 jaar nog altijd op tot scheepstimmerman (of vrouw)

ELBURG – In het Leerbedrijf van de Botterstichting Elburg vond de officiële overhandiging plaats van het eerste exemplaar van een speciale editie van magazine ‘Botter Proat’. Dit magazine is ter ere van het 12,5 jarig bestaan van het Leerbedrijf volledig gewijd aan het ontstaan van het Leerbedrijf, de steun van de provincie Gelderland en sponsoren bij de bouw van de Botterwerf, de eerste restauratie in het Leerbedrijf, het Leerbedrijf anno 2024, stagiairs en het belang van het verder doorgeven van kennis en kunde aan volgende generaties. 

Voorzitter van de Werkgroep Leerbedrijf, Gerard van der Velde, heette de genodigden welkom en haalde herinneringen op over het begin: “Hans van den Pol, Henk Hulst, Anko van der Wielen ze maakten onderdeel van die groep uit, waar ik zelf ook aanschoof. We kenden in die begintijd van het Leerbedrijf bijzondere vergaderingen die nooit saai waren. Ik heb daar goede herinneringen aan. Toen de werf uiteindelijk werd gerealiseerd was duidelijk dat het Leerbedrijf een eigen loods moest hebben en dat er genoeg restauratiewerk moest zijn om Kennis en Kunde te verspreiden en borgen. Zo kwam Cees Leusink in beeld, nu 13 jaar bij ons actief. Dankzij grote steun van de Provincie Gelderland hebben we inmiddels al diverse botters mogen restaureren.”

Cees Leusink mocht het eerste exemplaar van de ‘Botter Proat’ aan burgemeester Jan Nathan Rozendaal overhandigen. Burgemeester Rozendaal: “Het is fantastisch dat we dit jubileum hier mogen vieren. Iedere keer weer ben ik verbaasd dat jullie de subsidie rond weten te krijgen, het zijn hele bedragen. Dus namens de gemeente van harte gefeliciteerd met dit unieke project. Op deze manier lukt het de Botterstichting Elburg, met 200 vrijwilligers, om dit oude ambacht levend te houden voor nieuwe generaties stagiairs en ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” 

 “We zijn als provincie al heel lang betrokken bij vernieuwingstrajecten in dit gebied in Elburg”, vertelde Tom Pegels, die het woord voerde namens de Provincie Gelderland. “Het hele Leerbedrijf is van begin af aan een prachtig project geweest voor mij. De provincie vindt het restauratie ambacht – onder leiding van Cees die z’n werk als scheepstimmerman en praktijkopleider hier heel goed doet – heel belangrijk. En dat zal in de toekomst ook zo blijven.”

Voorzitter Henk Walles: “We presenteren hier een speciale uitgave van magazine de Botter Proat. Die ziet er heel bijzonder uit en gaat vooral over de realisatie en het in bedrijf zijn van het Leerbedrijf, op deze bijzondere historische locatie waar al 200 jaar een werf is. Vakkennis en vakmanschap, we kunnen het overdragen op de volgende generatie en onze eigen vrijwilligers. Dankzij de aanwezigheid van de scheepstimmerman en Leermeester kunnen onze vrijwilligers veel werkzaamheden zelf uitvoeren; er hoeft geen botter meer ergens anders naar een werf voor onderhoud. Daarmee is het Leerbedrijf de ziel van onze stichting. We mogen dankbaar zijn voor de onvoorwaardelijke steun die Tom namens de provincie gaf, fondsen, ons lokale bedrijfsleven, de Werkgroep Leerbedrijf en onze Leermeester Cees! En laten we hopen dat we hier over 12,5 jaar weer staan…”

Namens de Stichting EB25 – de vorige eigenaar van de botter EB25 die momenteel wordt gerestaureerd – overhandigde Siebren de Jeu het ‘Bruine Schuiten boek’ aan Cees Leusink. Onder de genodigden waren voormalig leden van de werkgroep Leerbedrijf, maar ook sponsoren en donateurs die de inspanning van de Botterstichting een warm hart toe dragen. Hans van den Pol was voormalig bestuurslid en de grote promotor achter het Leerbedrijf. Hoe stelde hij zich het Leerbedrijf 13 jaar geleden voor? “De verfloods hebben we al van het begin af aan ‘vrijgehouden’ voor het Leerbedrijf. De grote loods, daar konden dan twee botters in waar we met vrijwilligers aan konden werken. En het doet m’n hart goed, dat het nog steeds zo is. Dat hebben we toen toch maar mooi bedacht. Kennis en kunde verder brengen, het vertellen aan de jongelui. Dat is altijd mijn streven geweest bij de Botterstichting. Ik had nog nooit op een boot gevaren; mij ging het om behoud voor de jeugd en de toekomst.”

Foto: PR-team Botterstichting Elburg