Caroline Heerema wint Hanze & Haring wedstrijd van de Botterstichting

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Museum

Vrijdag 14 april is in het Botter Museum de expositie ‘Hanze & Haring’ geopend door zeezeiler en tekenaar Jan Wit, tevens exposant van de tentoonstelling ‘50 tekeningen van en rond de restauratie van de EB15’  van afgelopen jaar. De bijbehorende wedstrijd werd gewonnen door Caroline Heerema.

Het thema Hanze & Haring is bepaald door het Hanzejaar 2023, waar Elburg samen met andere Hanzesteden aan deelneemt. Dertig geboren of getogen Elburgers hebben maandenlang over het thema van het Middeleeuwse handelsnetwerk geschilderd, en ook zijn er meer dan 200 schilderdoekjes op basisscholen in de gemeente Elburg verspreid. 

Jan Wit feliciteert het museum met deze mooie expositie: “een wisseling van expositie houdt het museum levendig”. Vervolgens werden door jury voorzitter Willem Bultman de aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan de twee dertienjarige deelnemers Dirk van Deutekom en Noa Steenbergen. De jury, verder bestaand uit Jan Wit en Marlies van de Veen, heeft ook de twee winnaars geselecteerd, al kent deze tentoonstelling geen verliezers daar kunst beoordelen subjectief is. 

De twee die er dan toch uitsprongen “beschikken over een goede techniek en – nog belangrijker – vertellen ook beide het verhaal van de Hanze en haring in hun kunstwerk”. Caroline Heerema en Geertje de Jong hebben respectievelijk de eerste en tweede prijs gewonnen. Alle prijzen bestonden uit waardebonnen van schilderswinkel Zwemmer. Deze prachtige expositie met een dertigtal kunstwerken en een selectie van de schilderijtjes van de basisschoolleerlingen is tot en met 9 september op woensdag- en zaterdagmiddag te bewonderen in het Botter Museum aan de Havenkade 39 in Elburg. Alle betalende bezoekers kunnen tot 17 augustus hun stem uitbrengen op een kunstwerk, waarmee de publieksprijs wordt bepaald, die op 13 oktober wordt uitgereikt.