“Alles komt af, behalve pompen”

Met een botter is het pompen of verzuipen. Al dat prachtige eikenhout heeft voortdurend aandacht en onderhoud nodig. En een botter lekt altijd. Maar eenmaal aan boord, zeilend op de oude Zuiderzee, en onderweg naar waar de wind je brengt vergeet je je zorgen en heb je deze gekke lekkende schuit voorgoed in je hart gesloten. Meer dan 100 jaar historie, twaalf ton eikenhout, een paar grote lappen katoen, en die twee zwaarden aan de zijkant. Onderwerp van bijzonder sterke verhalen, een werkschip dat de vissers voorspoed bracht maar soms ook rampspoed. Ooit afgedankt na de inpoldering, velen zijn voorgoed verloren, maar toch is het de Botterstichting gelukt om er een een aantal te behouden en te restaureren zodat iedereen de mogelijkheid heeft om het bijzondere karakter van deze botters te leren kennen.

Nieuwe vrijwilligers

De Botterstichting is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die de stichting willen komen helpen. Er lopen inmiddels al zo’n 180 vrijwilligers rond, en daar kunnen zeker nog meer bij! Voor iedereen is er wel wat te vinden om te doen. Zes dagen in de week is er activiteit op en rondom de werf. Zomer en winter, zowel overdag als s’avonds. Het zelf onderhouden en exploiteren van onze werf met de gebouwen, het museum, de botters kosten tijd, onderhoud en mankracht. Het Botterweekend in september is een mooi voorbeeld van wat de Botterstichting allemaal kan, een dikke week zijn de vrijwilligers in touw om de feestent op te bouwen, de catering en het schippersontbijt te verzorgen, te varen met de botters, gasten ontvangen, de wedstrijd organiseren, de verhuur op zaterdag te regelen en daarna alles weer af te breken en op te ruimen met een hoofd vol mooie herinneringen.

Diversiteit

Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten te vinden bij de Botterstichting. Er zijn vissers, timmermannen, zeilers, gastvrouwen, schilders, gidsen, schoonmakers, schippers, opstappers, nettenboeters, touwslagers, zeilmakers, opleiders, motormuizen, walschippers, ict-ers, regelaars, techneuten, creatievelingen, doeners, denkers, harde werkers, gezellige werkers, wijsneuzen, en nog veel meer. Ondanks de diversiteit is er een grote verbondenheid tussen de vrijwilligers. Daardoor vindt je als nieuwe vrijwilliger altijd wel ergens aansluiting. Er zijn allerlei verschillende werkgroepen die zich bezighouden met bijvoorbeeld het varen, het onderhoud, het museum, de jeugdopleiding, de ict, de communicatie, de Bedrijvenwedstrijd of de administratie.

Niet iedereen is al een ervaren botterzeiler of een doorgewinterde timmerman. Binnen de diverse werkgroepen zijn er ervaren vrijwilligers aanwezig die je op sleeptouw nemen en je nieuwe dingen kunnen leren. Er is bijvoorbeeld een vaaropleiding voor volwassenen die graag met een botter willen varen. We nemen je mee tijdens een aantal praktijklessen op het water die aansluiten op jouw ervaring. Ook als je nog nooit gevaren of gezeild hebt kun je meedoen! Tijdens die lessen leer je alles wat bij het varen met een botter (met gasten) komt kijken. In de wintermaanden worden er enkele theorielessen gegeven om nog meer vaardigheden te leren.

Vrijwilligerswerk doen we steeds vaker vooral uit een eigen motivatie, bijvoorbeeld omdat we nieuwe vaardigheden willen ontwikkelen, of om ons sociale netwerk uit te bouwen.”

“Vrijwilligerswerk is leuk! Bijna één op de twee Nederlanders doet vrijwilligerswerk, of heeft vrijwilligerswerk gedaan.”

Waarom zou ik vrijwilliger bij de Botterstichting willen worden?

Iedereen heeft zijn eigen redenen en motivatie om vrijwilliger te worden en iedereen heeft unieke talenten en kennis. Waar wij voor staan als Botterstichting hebben we in de onderstaande infographic gezet. En ook ben je van harte welkom om een keer op de werf te komen kijken of er iets te doen is wat bij jou past.

Meld je nu aan!

Ben je enthousiast geworden door dit verhaal? Loop dan eens binnen op de werf om te kijken, er is altijd wel iemand die je wat meer wil vertellen of mail naar: vrijwilligers@botterselburg.nl voor meer informatie.

We hebben ook een aantal openstaande vacatures, deze zijn hier te bekijken.

Of meld je gelijk aan door onderstaand formulier in te vullen en te versturen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact op.

dd-mm-jjjj
Meerdere keuzes mogelijk

De Stichting tot Behoud van Elburger Botters werkt uitsluitend met vrijwilligers. De vrijwilligers kunnen geen aanspraak maken op enigerlei vergoeding voor door hen verleende diensten.