“Iemand op sleeptouw nemen”

Om de jachtbotter ‘Pieternella’ te kunnen restaureren tot de authentieke visbotter EB 29 die ze ooit was, besloot de Botterstichting een heel nieuw project te beginnen. Onder voorzitterschap van oud-wethouder Gerard van de Velde ging op 28 februari 2011 het Leerbedrijf van start. De volledige restauratie van de EB 29 werd ondergebracht in het nieuwe Leerbedrijf en werd uitgevoerd door de leermeesters samen met hun stagiairs. Het project wordt vanaf het allereerst begin ondersteund door de provincie Gelderland. En ook de vele projecten daarna heeft de Botterstichting mede dankzij deze steun kunnen realiseren.

Vakopleiding

Het doel van een Leerbedrijf is het niet alleen om tot een goed eindresultaat te komen, maar ook dat de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een botter te restaureren overgedragen worden. De stagiairs die helpen met het restaureren van de botters, leren veel van het ‘ouderwetse’ scheepstimmerwerk en kunnen dat ook toepassen bij ander restauratiewerk. Zo kunnen zij later doorstromen naar banen als scheepstimmerman en restaurateur.

Van groot belang is een goede en deskundige begeleiding van de stagiairs. Bij de restauratie van de EB 29 werd een ervaren medewerker van Scheepstimmerwerf Nieuwboer uit Spakenburg betrokken. Deze heeft samen met Cees Leusink van de Botterstichting het eerste project begeleid. Cees is een zeer ervaren en gedreven vakman die met liefde voor het vak de botters onderhoudt en restaureert. Als kleine jongen was hij al bezig met de restauratie van botters. Het ambacht en de liefde voor het vak weet hij ook over te brengen op de stagiairs. Inmiddels is hij al ruim 10 jaar de leermeester van het Leerbedrijf.

Het leren van een ambacht is niet alleen belangrijk voor jonge mensen die nog op het MBO zitten, maar ook voor ouderen die uit het arbeidsproces zijn geraakt en weer proberen te integreren. Ook zij kunnen vaardigheden leren en weer in een arbeidsritme komen bij het Leerbedrijf. Waarmee ze een grotere kans op de arbeidsmarkt hebben. De Botterstichting heeft hiervoor goede contacten met de sociale dienst van de gemeente Elburg.

Doel van het Leerbedrijf:

  • onderhoud en restauratie van houten visserijschepen die op de Zuiderzee hebben gevist.
  • het ambacht van scheepstimmerman niet verloren laten gaan d.m.v. stageplaatsen te bieden voor MBO studenten en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

We zullen doorgaan

Het voortbestaan van het Leerbedrijf op de ‘Hellige’ is heel belangrijk. Zo blijft het ambacht van scheepstimmerman behouden en krijgen geïnteresseerden de kans om dit vak te leren op een praktijkgerichte manier die zeer motiverend werkt. Er worden bijzondere historische schepen gerestaureerd en tegelijkertijd vaardigheden en ervaring opgedaan. Niet voor niks is een van de doelstellingen van de Botterstichting al jaren: “Het overdragen van kennis en vaardigheden met betrekking tot de restauratie van houten platbodems”.

Nadat de restauratie van de EB 29 voltooid was in 2012 volgden er meer schepen. De pluut EB 18, de botter EB 68, de botter EB 1 en de bons EB 39 waren geen volledige restauraties maar ze zijn wel grotendeels vernieuwd. Daarnaast ook nog enkele botters van derden. Onze leermeester en stagiaires hebben de eigenaren van deze schepen ondersteund en daar waar nodig bepaalde werkzaamheden uitgevoerd.

In het najaar van 2018 ging de botter EB 15 naar binnen voor een volledige restauratie. Niks van deze botter kon meer hergebruikt worden, ze was in het staal gezet om niet uit elkaar te vallen. Voor leermeester Cees en zijn stagiaires een geweldige kans om in drie jaar een volledige gerestaureerde en complete visbotter af te leveren. Via de pagina Project EB 15 is deze restauratie te bekijken.

En ook het volgende project staat al klaar! De botter EB 25 zal de komende drie jaar volledig worden gerestaureerd door Cees en de stagiaires. Via de pagina Project EB 25 is de voortgang te bekijken.

Sinds 16 november 2022 zijn we trotse partner van het Gelders Restauratie Centrum.

De samenwerking is gericht op kennisuitwisseling, ontmoeting en wederzijdse ondersteuning. Botterstichting en GRC zullen o.a. gastlessen organiseren en elkaar helpen bij het opleiden van mbo-stagiairs in de ambachtelijke houtbewerking. Ook zullen zij elkaar bijstaan in het vinden van restauratieobjecten ten behoeve van het (varend) erfgoed in Gelderland. En, zoals bekend, wil het GRC een ontmoetingsplaats zijn voor iedereen die belang hecht aan instandhouding van gebouwd cultureel erfgoed in Gelderland. In dat kader past de samenwerking met de Botterstichting heel mooi.

Wil je ook zo’n unieke stage?

  • De meeste stagiairs komen vanuit de MBO’s. Wij kunnen uitsluitend studenten plaatsen vanuit de BOL-opleidingen.
  • Bij een houten schip is niets gelijk, massaproductie kennen we niet, alles wordt op maat gemaakt.
  • Er wordt veel gewerkt met (elektrisch) handgereedschap.
  • Je leert alle facetten van het bewerken van massief hout; zoals bijvoorbeeld het mallen, stroken en branden van planken.
  • Om bij ons een zinvolle stage te kunnen lopen zul je al wel wat ervaring moeten hebben met houtbewerking. Twijfel je of je voldoende achtergrond hebt? Dan mag je altijd een dag meelopen om te kijken of deze stage bij je past.

Voor meer informatie kun je op de website van Stagemarkt kijken of neem contact met ons op via: leerbedrijf@botterselburg.nl

Je eigen schip op onze werf

Onze werf is erg goed geoutilleerd, er zijn meerdere mogelijkheden om je eigen schip bij ons te (laten) restaureren of onderhouden. Wij zijn in het bezit van een buitenhelling en een grote hal. In de onze hal passen schepen tot maximaal 16 meter lengte. Het is altijd toegestaan om zelf werkzaamheden uit te voeren aan je schip, daarnaast is het ook mogelijk om ondersteuning te krijgen van onze leermeester. Wij hebben veel kennis en ervaring in huis, we kunnen alles maken en ook een totale restauratie uitvoeren; vanaf de kielbalk tot de rondhouten, van de zwaarden tot aan de blokken.

Informeer vrijblijvend naar alle mogelijkheden en de kosten. Mail naar leerbedrijf@botterselburg.nl