“Zich als een vis in het water voelen”

Vroeger kon je als tienjarige al knecht worden aan boord van een botter. Je moest de kost zelf verdienen. Het vissersleven was zwaar en er was vaak geen geld om alle kinderen eten te geven en naar school te laten gaan. Op deze manier had de schipper een knecht aan boord die goedkoper was dan een volwassen knecht. Het was ook letterlijk voor de kost werken: je kreeg betaald in maaltijden. Wat dacht je van drie keer per dag vis gestoofd op het vuurduveltje met een paar aardappelen en een klein beetje boter erbij? En in weer en wind hele dagen hard werken aan boord? Zes dagen en nachten in de week? En dat allemaal zonder internet ;-). Maar gelukkig doen we dat nu heel anders!

Jong geleerd is oud gedaan

Hoewel we wel ons best doen om het verleden levend te houden en de oude kennis en vaardigheden door te geven, doen we dat nu op een veel gezelligere manier dan zo’n honderd jaar geleden. In een ontspannen sfeer krijg je als jeugdvrijwilliger de kans om alles te leren over de botters en de bijbehorende zaken. Echt alles van het onderhoud tot en met het zelfstandig varen met een botter ga je zelf ervaren. In kleine groepjes met leeftijdsgenoten ga je regelmatig aan de slag op de botterwerf. Je krijgt opbouwende lessen van de jeugdbegeleiders en tegen de tijd dat je achttien bent kun je schipper worden op al onze botters.

Toekomstige schippers

Tijdens de opleiding krijg je volop de kans om te zeilen met de jeugdbotter onder begeleiding van een ervaren schipper. De jeugdbotter is een kleinere botter, de EB 47, en zeer geschikt voor jongeren om mee te oefenen, vaartochten mee te maken en spelenderwijs te leren wat je later als schipper moet kunnen. Bijvoorbeeld manoeuvreren op de motor, de botter aanleggen en afvaren, de werking van de zeilen, overstag gaan, gijpen, wedstrijdjes zeilen, maar ook schoon schip maken en de vaarregels op het water goed kennen. Ook wordt er regelmatig een ‘grote’ botter meegenomen om mee te oefenen.

Scheepstimmermannen

Ook het onderhoud van de EB 47 wordt door jullie zelf uitgevoerd. Onder de leiding van de oudere vrijwilligers leer je alles om deze botter in goede conditie te houden. Bijvoorbeeld het schuren en lakken van al het houtwerk, de naden breeuwen, het onderhoud aan de zeilen en de lijnen. En daarnaast zijn er ook nog mogelijkheden waar je scheepsknopen leert, de zeiltheorie, putsen naaien, netten boeten, enzovoort.

Meld je ook aan bij de Botterstichting als jeugdvrijwilliger

Momenteel hebben we verschillende groepen in de leeftijd van 10-19 jaar en is er ruimte voor nieuwe jeugdvrijwilligers vanaf 10 jaar. De oudste groep heeft inmiddels de hele opleiding doorlopen en ze zijn allemaal schipper geworden bij de Botterstichting! En dat is zo belangrijk, want ook in de toekomst willen we graag onze botters behouden. Tijdens onze jeugdopleiding leer je alles over onderhoud, historie, zeilen en wat er nog meer bij komt kijken om de Botterstichting en de botters te behouden voor de toekomst.

Ben je 10 jaar of ouder? Meld je vrijblijvend aan en ontdek of er ook een stoere schipper in jou schuilt!

Voor meer informatie kun je contact opnemen met vrijwilligers@botterselburg.nl. Of meld je gelijk aan door onderstaand formulier in te vullen en te versturen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

dd-mm-jjjj