“Die tegen de wind spuwt maakt zijn baard vuil”

Elk jaar in het tweede weekend van september, tijdens de Open Monumentendag, organiseert de Stichting tot behoud van Elburger Botters de Botterdagen. Drie dagen lang is de haven van Elburg gevuld met historische vissersschepen. Van botters tot aken, van spekbakken tot punters, meer dan 60 varende monumenten zijn aanwezig en kunnen vol trots hun schepen tonen aan de vele bezoekers die langs de haven lopen. Dit weekend begint met de traditionele en sfeervolle vlootschouw op donderdagavond. Op vrijdag is er voor de schepen een bedrijvenwedstrijd op het Veluwemeer. En het weekend wordt afgesloten op zaterdag, een dag waarop heel Elburg bruist van de activiteiten en bezoekers.

De Botterdagen zijn op donderdag 7, vrijdag 8 en zaterdag 9 september 2023

Programma (onder voorbehoud)

Donderdag: De opening van de Botterdagen. Rond 18.00 verlaten de schepen de haven van Elburg om vervolgens rond 19.00 in kiellinie, onder muzikale begeleiding, de haven binnen te varen. Op de kade en rondom het kanaal staan honderden toeschouwers dit spektakel te aanschouwen.  

Aansluitend is er een feestelijke bijeenkomst voor schippers en bemanning in ‘Het Blinde Peerd’.

Vrijdag: Schippersontbijt vanaf 8.00 uur. Aansluitend palaver en vertrek naar het wedstrijdveld voor de Bedrijvenwedstrijd op het Veluwemeer. Een wedstrijd met 50 schepen met bedrijven uit de regio aan boord. Rond 17.30 is de prijsuitreiking in ‘Het Blinde Peerd’. s’Avonds zijn in meerdere horecagelegenheden in binnenstad van Elburg diverse live optredens te bezoeken.  

Zaterdag: Open monumentendag. Schippers krijgen de mogelijkheid om te korte tochten te varen met betalende gasten. Om 18.00 uur is er de traditionele schippersmaaltijd in restaurant de Haas. Het weekend wordt afgesloten met een groot feest in ‘Het Blinde Peerd’.

Aanvullende informatie en voorwaarden

Voor de monumentale botters die deelnemen aan de Bedrijvenwedstrijd is een gratis ligplaats gereserveerd voor de duur van twee weken. Vanaf een week voorafgaand aan het evenement tot en met een week na afloop van het evenement.

Voor de schippersmaaltijd op zaterdagavond horen wij graag van te voren hoeveel personen (maximaal 4 personen per schip) er komen aanschuiven deze avond. Dit is aan te geven op het inschrijfformulier.

Per schip is het mogelijk om 4 gratis toegangskaarten te ontvangen voor de feestavond op zaterdagavond. Ook dit gaat via het inschrijfformulier. Op de dag zelf zijn gezien de grote belangstelling geen kaarten meer te koop. Extra toegangskaarten zijn vooraf te bestellen via het inschrijfformulier. De kosten van deze kaarten (12,50 euro per stuk) zullen worden verrekend met de vergoeding.

Deelname aan de Bedrijvenwedstrijd Elburg geschiedt geheel op eigen risico. Het organiserend comité, de wedstrijdleiding en de Stichting tot Behoud van Elburger Botters zijn niet aansprakelijk voor enige vorm van schade die voor, tijdens of na de wedstrijd ontstaat of op enigerlei wijze voortkomt uit deelname aan dit evenement. Iedereen die deelneemt aan de Bedrijvenwedstrijd Elburg met zijn of haar schip wordt geacht minimaal:

  • Wettelijk aansprakelijk (WA) verzekerd te zijn.
  • Een opvarenden verzekering (P&I) te hebben.

Meer informatie

Voor meer informatie, de vergoeding voor schepen of andere vragen; neem dan contact met ons op via: bedrijvenwedstrijd@botterselburg.nl

Schrijf je hier gelijk in!

Naam of Visserijnummer