“Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”

We kunnen ons goed voorstellen dat je nog vragen hebt als je een botter gaat huren. Hoe ziet zo’n tocht er eigenlijk uit en waar moet je allemaal nog aan denken? Op deze pagina staan de meest gestelde vragen van onze gasten en mocht die van jou er niet tussen staan; neem dan gerust contact op met boekingen@botterselburg.nl. Dan gaan we ons best om die zo goed mogelijk te beantwoorden. Daarnaast vind je hier ook enkele tips die je dag nog leuker kunnen maken. Bijvoorbeeld een windapp die een goede indicatie geeft van de weersomstandigheden op het water, een uitgebreide playlist om in de juiste sfeer te komen, een woordenlijst met Elburger woorden en historische sfeerbeelden.

Veelgestelde vragen:

Waar varen we naar toe?
Met een tocht van 1,5 uur ga je een rondje zeilen op het Drontermeer. Als je een tocht van 4 uur of 8 uur boekt ga je het Veluwemeer op om te zeilen. Standaard varen nergens naar toe. Maar er kunnen afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld het aanleggen bij een restaurant aan het water of een van de eilandjes; dit kost extra tijd die meegerekend wordt.
Mogen we zelf eten en drinken mee aan boord nemen?
Naast dat het mogelijk is om bij ons een mand met catering te bestellen, is het natuurlijk ook mogelijk om zelf catering mee te nemen. Simpel of uitgebreid, het mag allemaal. Houdt er wel rekening mee dat er geen keuken, koelkast of uitgebreide servieskast aan boord is.
Bij 12 personen kan er toch wel 1 extra persoon mee?
Vanwege wet- en regelgeving mogen we maximaal 12 gasten mee aan boord nemen (en 3 bemanningsleden). Ook kleine kinderen tellen als 1 gast.
Zijn er zitplaatsen aan boord?
Aan boord zijn geen zitplaatsen of stoelen.
Is er een toilet aan boord?
Nee, er is geen toilet aan boord. In de haven is een openbaar toilet. Maar wat nou als je heel erg nodig naar het toilet moet? Dan hebben wij daarvoor een emmer aan boord…
Mag een hond mee aan boord?
Een hond mag mee aan boord als de andere passagiers er geen last van hebben.
Gaat de tocht wel door als het hard regent?
Raadpleeg hiervoor onze Huurvoorwaarden die zijn te downloaden onderaan de pagina Tarieven & Catering.
Kunnen we droog zitten als het regent?
In het vooronder van de botter kun je droog zitten.
Is er regenkleding aan boord?
Nee, daar dien je zelf voor te zorgen. Paraplu’s zijn aan boord niet verstandig, dit vanwege de ruimte, het mogelijk uitsteken van de ogen en ze belemmeren het zicht van de schipper.
Is er zonnebrandcreme aan boord?
Nee, maar het is wel aan te raden om dat mee te nemen en te gebruiken. Op het water verbrand je ongemerkt veel sneller dan aan land.
Moeten we zelf de botter besturen?
Er gaat altijd een schipper mee en die neemt 1 of 2 opstappers mee. Dat is genoeg om de botter te kunnen varen. Desgewenst mogen de gasten meehelpen met het hijsen van de zeilen, het overstag gaan of zelf aan het roer staan.
Moet je kunnen zwemmen?
Nee, maar het is dan wel aan te raden om een zwemvest aan te trekken. Aan boord zijn genoeg zwemvesten voor alle gasten.
Mag je zwemmen?
In overleg met de schipper is veel mogelijk. Zwemmen is niet overal toegestaan of zelfs gevaarlijk. Spring daarom nooit zomaar overboord! De schipper beslist of er gezwommen kan worden en waar.
Is een botter geschikt voor kleine kinderen?
Het is zeker een leuk uitstapje voor kinderen, aan boord zijn kinderzwemvesten. Maar het is niet speciaal gericht op kinderen.
Worden mijn kleren vies?
In principe niet. Onze botters zijn gelakt en worden goed onderhouden. Maar het blijft natuurlijk wel een werkschip dat een groot deel van het jaar buiten ligt, dus of een witte broek nou handig is…
Kun je zeeziek worden op een botter?
Die kans is heel klein, wij varen op relatief rustig vaarwater. Op het IJsselmeer of de Waddenzee is de golfslag anders en onstuimiger. Daarnaast is een botter een heel zwaar schip dat rustig vaart.
Wat doen we als er geen wind is?
Waar mogelijk zullen we proberen om zoveel mogelijk te zeilen. Wanneer dit niet mogelijk is zullen we op de motor varen.
Wat gebeurt er als de gasten een glaasje te veel hebben gedronken en vervelend worden aan boord?
Kielhalen!

Dé Ultieme Botter Playlist :

Elburgs voor beginners:

TuifienTouwtje
Ik wol da’k twee buuk’n hadHet is heel lekker
BlakWindstil
Zo dwars as een hond veur de kruwag’nDwars zijn
Zo lek as een teemseZo lek als een vergiet
HelligeboasWerfbaas
Een bliend peerd löp doar geen schoaHet is daar een rommelig boeltje
Zo dreuge as sondekloas z’n konteuitgedroogd
Een streekien doenVisnetten uitgooien
KostmaandeMand om etenswaren mee te nemen aan boord
A’k marn tied hebAls ik morgen tijd heb
BreugienBroodje
HusienToilet
PussePuts, multifunctionele emmer aan boord
WiesneuzeWijsneus
OfferdanDe haven uitzeilen
OpperdanVan thuishaven weg varen
InverdanOp huis aan

“Hoe zag het er vroeger uit rond de Zuiderzee?”