“In het water vallen”

Zaterdag 23 april 2022 is het eindelijk zo ver! De dag waar velen van ons enorm naar hebben uitgekeken; de doop en tewaterlating van de volledig gerestaureerde botter EB 15. Na ruim drie en een half jaar hard werken door onze leermeester en de stagiaires is de botter echt helemaal af. En we verklappen hier alvast dat het een prachtexemplaar is geworden! Kom 23 april naar de Botterwerf om te kijken en mee te genieten van deze bijzondere gebeurtenis, en alle andere activiteiten op en rond de werf.

Programma zaterdag 23 April 2022

Deze open dag is tevens de start van het vaarseizoen 2022 en een groot deel van de Elburger haven zal gevuld zijn met botters en andere historische visserijschepen. Dit om het belang van behoud en restauratie van het varende culturele erfgoed met hun aanwezigheid te benadrukken.

Vanaf 11.00 uur staan de deuren van de werf open voor bezoekers

Om 11.30 uur is de officiële opening van de Open Dag

Om 12.00 uur is dé tewaterlating van de EB 15

Deze tewaterlating is voor het publiek goed te zien vanaf de havenkade, op en rond de werf. Direct daarna zal de EB 15 haar eerste vaartocht maken. Een groot deel van de historische vloot zal achter de EB 15 aan de haven uitvaren en het ruime sop kiezen. Waarna op het Drontermeer pootaal (jonge paling) zal worden uitgezet.

De Open dag

Elk jaar is er aan het begin van het vaarseizoen een Open Dag bij de Botterstichting. Op deze dag worden de deuren van de ‘Hellige’ opengegooid voor iedereen die is geïnteresseerd in het reilen en zeilen in, bij en om de Botterwerf. Er zijn de hele dag diverse activiteiten zowel binnen als buiten.

Het Bottermuseum is gratis toegankelijk en er worden rondleidingen gegeven. De nieuwe expositie: ’50 tekeningen van en rond de restauratie van de EB 15′ van tekenaar Jan Wit is te bezichtigen. Er is ook een beeldverhaal te bekijken over het leven van de Zuiderzeevisser Peter van der Heide, de latere eigenaren van de EB 15 en de restauratie van de EB 15.

Er worden gratis korte vaartochten gedaan met onze botters.

Dus voel je welkom, en neem een kijkje op de werf of stap aan boord!

Parkeren

Gratis parkeren kan op parkeerterrein De Oude Vos, nabij de Havenkade 8, 8081 GP Elburg. Vanaf het parkeerterrein is het 5 minuten lopen naar De Hellige. De route loopt langs de haven en onze botters. Ook het centrum van Elburg is binnen 5 minuten te bereiken.

50 Tekeningen van en rond de restauratie van de EB 15

Tekenaar Jan Wit heeft de afgelopen jaren met veel plezier heel wat uren op de werf de vorderingen van de EB 15 getekend. Jan tekent naar de waarneming; ter plekke. Hij maakt sfeervolle tekeningen die goed passen bij de historische sfeer van de botters en het visserijverleden. In het Bottermuseum is vanaf 23 april 2022 tot en met 16 september 2022 een expositie te bezoeken met 50 tekeningen van en rond de restauratie van de EB 15.

De botter EB 15

Gebouwd in 1904 op werf De Haas in Monnickendam, door Peter van de Heide in 1923 gekocht om er vervolgens 35 jaar mee te vissen. 99 Jaar later is de botter na vele omzwervingen weer thuis in Elburg en mag ze volledig gerestaureerd weer vele mooie vaartochten maken.

Meer over de geschiedenis van de EB 15 lees je hier.

Meer over de restauratie van de EB 15 lees je hier.

Vele handen maken licht werk… en een prachtige botter!

Kom ook op bezoek 23 april 2022 bij de Stichting tot Behoud van Elburger Botters!