“Poolshoogte nemen”

Een bezoek aan het Bottermuseum is dé manier om te ervaren hoe het was om op de Zuiderzee te vissen. In het in 2010 geopende museum wordt de geschiedenis van de visserij en de botters getoond. Er zijn oude visserij en restauratietechnieken te zien en ervaren. Bezoekers kunnen zelfs een stuk ‘breeuwen’… En de jeugd kan zélf ontdekken wat er allemaal in het vooronder te vinden is. De wandelroute biedt verder een duidelijk beeld van wat er nodig is om deze historische schepen in de vaart te houden. Kom dus poolshoogte nemen en ervaar het zelf!

Een rondgang door het museum

Een deskundige gids neemt de bezoeker mee naar het verleden en vertelt over de oude technieken die de vissers gebruikten, het leven aan en van de Zuiderzee en het ontstaan van de Botterstichting. Aan de hand van miniatuurbotters, visserijattributen, tekeningen en fotos worden de werkwijzen toegelicht. Om te ervaren hoe de schippers op zee leefden, kun je een nagebouwd vooronder inlopen. Botters zijn echter ook bepalend voor het heden en de toekomst van de Botterstichting. Vanuit het museum is in de loods te zien hoe de botters door vrijwilligers worden onderhouden, of hoe een botter totaal wordt gerestaureerd. Onze gidsen kunnen er nog veel meer over vertellen.

Gebruik je zintuigen om te horen, te voelen, te ruiken en te luisteren en ontdek hoe de Zuiderzee tot leven komt

Leerlijn voor de jeugd

Om ook de jeugd bekend te maken met het verleden, is er een speciaal lesprogramma samengesteld voor leerlingen van groep 7. Voorafgaand aan een museumbezoek vertelt een docent het verhaal van Aart, de vissersjongen. Onze vrijwilligers nemen vervolgens de jeugd mee door het museum, waarbij de leerlingen een aantal opdrachten uitvoeren. Aansluitend bezoekt de klas de smederij, waar de beginselen van het smeden worden geleerd.
Bij alle uitgevoerde opdrachten kunnen
houten visjesworden verdiend. Ten slotte wordt deze gevangen vis’ verzameld in een echte vismand en geveild op de Visafslag. Hier bedienen de leerlingen zelf de klok en mogen ze mijnen. Een kleurrijke, levendige en aanschouwelijke ervaring voor de schooljeugd! Voor meer informatie kunnen scholen binnen de gemeente Elburg contact opnemen met hun cultuurmakelaar

Welkom bij het Bottermuseum:

Plan nu je bezoek aan het Bottermuseum:

Openingstijden

Vanaf 15 april 2023 tot en met 9 september 2023 is het museum geopend.

Woensdag 13.00-16.30 uur

Zaterdag 13.00 -16.30 uur

Reserveren

Entree: € 3,50 per persoon

Graag uw bezoek vooraf reserveren via boekingen@botterselburg.nl

Groepen zijn van harte welkom op afspraak. Er kan ook een Groepsarrangement worden samengesteld, inclusief een volledig verzorgde bottertocht. Voor meer informatie boekingen@botterselburg.nl

Route

Het museum bevindt zich in onze werf aan de Havenkade 39 in Elburg.

Plan hier je route

Het museum beschikt ook over een mindervalidenlift.

Om thuis alvast in de sfeer te komen of om te ontdekken wat er nog meer te zien en doen is rond de haven van Elburg, is hieronder een artikel uit de Spiegel de Zeilvaart te lezen. En ook via de website Bezoek-Elburg is het mogelijk om onze vestingstad virtueel te verkennen.