JubileumBotterBier

Ter ere van het 50-jarig bestaan ontwikkelde Stadsbrouwerij Vos voor de Botterstichting Elburg een jubileumbier. De naam van het bier wordt bekendgemaakt tijdens de vrijwilligersavond, waarna de aanwezigen samen met voorzitter Henk Walles en Gerrit-Jan Vos van de Stadsbrouwerij proosten op de jarige Botterstichting. Deze proost is de aftrap van een jaar lang feest voor vrijwilligers maar ook inwoners van Elburg.

Karakter

Maar Gerrit-Jan Vos vertelt eerst over het unieke karakter van deze nieuwe biersoort: ‘Deze unieke Brut IPA is een eerbetoon aan de Elburger botters. Gebrouwen met champagnegist voor die sprankelende toast, maar dan met een lokale Elburger twist. Een feestelijk bruisend bier dat de rijke geschiedenis en het jubileum van de Botterstichting viert. Speciaal gebrouwen in Elburg door onze Stadsbrouwerij Vos.’

Brouwen

Al eerder mochten Gerrit Veldman en Margrieta Kroese namens de Werkgroep 50-jarig bestaan Botterstichting op bezoek bij Stadsbrouwerij Vos. Het jubileumbier kon namelijk voor het eerst worden geproefd. Ook vrijwilliger Arnold van de Beek was aanwezig, hij is immers lid van het Biergenootschap Elburg en weet alles van bierbrouwen. Brouwer Coenraad van Bommel tapte de proefglaasjes zo uit de grote tank. ‘Een appetijtelijk biertje  meldt brouwer Coenraad van Bommel. ‘Ik vindt het leuk om dit bier te maken. Dit is voor mij een echte ontdekkingstocht!’ 

Leuke klus
In de Stadsbrouwerij wordt in een later stadium het bier afgevuld in flesjes en voorzien van een bijzonder etiket. ‘Een leuke klus’, legt Jasper uit, terwijl hij bij de flessen vulmachine staat. Hij is één van de medewerkers, die meehelpen bij het afvullen van alle bieren op fles en fust. Jasper is medewerker bij Aan de Gracht en één van de cliënten van het zorgbedrijf. Binnen een team dat als doel heeft om samen je dromen waar te maken. Het is wel opletten geblazen, want degene die aan het eind van de ‘band’ staat moet wel snel genoeg de flessen wegpakken en in een doos doen. Maar dit drietal heeft al eerder met dit bijltje gehakt, is te merken…  

Verrassend
De brouwer vertelt waarom dit biertje zo verrassend is. ‘Allereerst moet ik zeggen dat tijdens het hoofdproces al champagnegist is toegevoegd. Het bier krijgt daarmee ook champagne eigenschappen, het is een droog bier. En ten slotte proef je ook een zuurtje van het Citrus aroma in de hop. Alle suikers zijn in dit bier trouwens al vergist.’ Voor de kenners: er zijn drie moutsoorten gebruikt en maar liefst vijf hopsoorten.
En de reactie van de proevers?  ‘Lekker droog; past goed bij een visje; lekker fris, maar geen doorsnee biertje…’
Na de presentatie is het champagnebier te bestellen via de website van Stadsbrouwerij Vos. En de naam? Die verklappen we nog niet, maar het vlaggenschip van de jarige Botterstichting Elburg – de EB24 – prijkt fier voorop het etiket. De voorzitter van de Botterstichting Elburg maakt de naam samen met Gerrit-Jan Vos bekend, die ook nog eens vrijwilliger bij de stichting is!

Bestel het botterbier hier.