Botterdagen 2022

Elburg – Jaarlijks, in het tweede weekend van september, kun je in Elburg drie dagen lang meer dan 60 vissersschepen bewonderen. De haven ligt dan vol prachtige schepen die zo’n 100 jaar eerder voor de Zuiderzee visserij gebruikt werden. Van botters tot aken, van spekbakken tot punters, allerlei varende monumenten uit de voormalige Zuiderzeeplaatsen zijn aanwezig.  

Het zijn geen vissers meer, maar ‘vrijwillige’ zeelui die vol trots hun schepen tonen aan de belangstellenden die langs de haven lopen. Dit weekend begint met de traditionele en sfeervolle vlootschouw op donderdagavond. Op vrijdag is het Veluwemeer decor voor de Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd; een strijd tussen 50 botters en 50 bedrijven om de eerste prijs en de eeuwige roem…. En het weekend wordt afgesloten op zaterdag met een dag waarop heel Elburg bruist van de activiteiten en bezoekers.

Vlootschouw en spiegelgevecht
De Botterdagen gaan voor de Elburger Botterstichting al op donderdagavond 8 september rond 19.00 uur van start met een vlootschouw, die voor de werf afgenomen wordt vanaf de Coby. Nadat alle botters weer binnen zijn, is het tijd voor een spektakel van jewelste, meerdere botters zullen betrokken zijn bij een spiegelgevecht met bijzondere effecten. Daarna kan het publiek dansen in feesttent het ‘Blinde Peerd’, bij de Loswal. Daar zullen twee dj’s draaien en toegang is gratis.

Wedstrijddag
Vrijdag 9 september is een unieke dag; dan wordt namelijk voor de 25e keer de Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd gehouden.  Voorzitter Henk Walles vertelt hierover: “In 1996 is de Botterstichting Elburg met bijna 20 botters gestart om de eerste zeilwedstrijd voor bedrijven te organiseren. Ook toen hadden wij een prachtige locatie aan de haven. Het bedrijfspand van Aannemingsbedrijf Lipke, werd in die beginjaren omgetoverd tot een knusse en gezellige bruine kroeg met ‘ontbijtzaal’. Dat het concept succesvol was bleek uit de jaarlijks toenemende aanmeldingen voor deze Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd. De afgelopen tien jaren heeft dat steevast geleid tot een wachtlijst voor bedrijven als het maximum aantal van 50 deelnemende botters werd overschreden. Ook deze jubileumeditie is dat weer het geval!”

Na een goed ontbijt en het palaver zullen de schippers en deelnemers hun wedstrijdschip op zoeken. Rond 9.30 uur vaart de bottervloot de haven uit richting het wedstrijdgebied. Dit ligt iets voorbij de Bremerbergse Hoek ter hoogte van de dijk tussen Elburg en Harderwijk. De dijk biedt liefhebbers een perfecte plek om de wedstrijd tussen de 50 botters vanaf de kant te volgen, een spectaculair gezicht! De wedstrijd start om 12.30 uur en duurt een uur of drie. Na de finish wordt er door de vloot weer koers gezet naar de Elburger haven, waar de platbodems vanaf 16.00 uur worden verwacht. De prijsuitreiking vindt aansluitend voor de deelnemers plaats in uitspanning het ‘Blinde Peerd’.  Vanaf 16 uur zal er ook een dweilorkest aan de haven spelen. Tijdens de koopavond zal dit orkest in de binnenstad te horen zijn. Dit wordt de ondernemers en het publiek aangeboden door de Botterstichting ter ere van de 25e bedrijvenwedstrijd! De feesttent is op vrijdagavond gesloten.

Varen voor iedereen
Op zaterdag 10 september komen jong en oud aan bod om mee te doen met de botterdagen! Vanuit de havenkom kunnen de hele dag bottertochtjes worden gemaakt, de kaartverkoop gebeurt vanaf de ‘Botterkarre’. Ook het museum is de hele dag geopend, hier kan men alles te weten komen over de boeiende geschiedenis van de Zuiderzee, de restauratie van de EB15, de botters en de visserijtechnieken. Dit is bovendien de laatste kans om de tijdelijke tentoonstelling van kunstschilder, tekenaar en boven alles zeilliefhebber Jan Wit te zien. Vanaf 20.00 uur wordt het weekend afgesloten in de feesttent het ‘Blinde Peerd’, met een optreden van de coverband ‘UNITE’. De kaartverkoop voor deze avond is geweest, maar houd Facebook of Instagram van @botterselburg in de gaten, wie weet zijn er nog wat kaarten beschikbaar!